Apariția în ultimii ani a mai multor antreprenori care promovează detoxifierea ca un mod sănătos de viața a crescut considerabil. Adevărul e că detoxifierea are efecte pozitive asupra organizmului, în cazul în care este corect utilizată. Detoxifierea nu este un simplu suc pe care îl consumi, este acea baghetă magică care poate schimba ritmul intern al organismului tău, însă pentru a te asigura că ai făcut alegerea corectă, recomandarea este să apelezi la un nutriționist. În articolul de astăzi îți voi spune ce înseamnă de fapt detoxifierea și cui i se potrivește acest program.
Datorita ritmului de viață accelerat, alimentelor (nepotrivite) consumate, al stresului, poluării mediului și în alte multe cazuri, capacitatea de detoxifiere a organismului este depășită. Colonul, ficatul, rinichii, plămânii, pielea nu mai reușesc să elimine eficient toxinele în urma factorilor enumerați mai sus, de aceea detoxifierea poate deveni o necesitate.
Noțiune
Termenul de detoxifiere este adesea confundat cu detoxificarea care, de fapt, se referă la acțiunea metabolică prin care un organism neutralizează un produs toxic de origine internă sau externă. Este diferit de dezintoxicare, adică tratamentul medical aplicat persoanelor dependente de droguri sau de alte substanțe nocive sau persoanelor intoxicate cu metale grele, prin eliminarea din organism a respectivelor substanțe toxice.
Detoxifierea este procesul metabolic de eliminare și neutralizare a toxinelor din organizm. Colonul, plămânii, ficatul, rinichii, pielea sunt organele care joacă un rol important în detoxifiere.
O intoxicare constantă a organismului și o detoxificare insuficientă înseamnă reacții patologice destul de grave: imunitate scăzută, constipație, sindromul de colon iritabil, etc.
Beneficiile detoxifierii sunt exact lipsa acestor stări patologice și starea de sănătate, pe care o putem avea dacă încercăm să avem un mod sănătos de viață și să avem grijă ce consumăm, câtă cantitate de apă și ce produse utilizăm, pentru că toate au un efect fie pozitiv, fie negativ nu doar asupra organismului nostru, dar și asupra felului în care arătăm.
Impactul asupra tenului
De aceea atunci când ne dorim o piele care să arate estetic și sănătos, nu ne rezumăm doar la alegerea unui produs cosmetic de calitate. Frumusețea vine din interior. Cu toții știm că starea de sănătate a organismului nostru se reflectă în modul cum arătăm pe exterior. Ceea ce cunoaștem mai puțin este faptul că sănătatea pielii depinde, în mare măsură, de starea de sănătate a colonului. Chiar dacă pare surprinzător, colonul și pielea sunt organe aflate în strânsă legătură. A-ți îngriji colonul și pielea deopotrivă înseamnă a te asigura că organizmul tău funcționează corect, că tu arăți și te simți bine.
Programul detoxifierii
Trebuie sa făcem periodic o cură de detoxifiere pentru a elimina toxinele care ajung în organizm: din alimentele ingerate (tot felul de E-uri și conservanți care sunt prezenți în aproape orice produs de pe rafturile magazinelor), din medicamentele pe care le administrăm, din apa potabilă, din aer sau produsele cosmetice pe care le folosim.
Prima măsură adoptată în demersul de detoxifiere este restructurarea dietei și adoptarea unui mod sănătos de viață:
-regimul alimentar zilnic trebuie să cuprindă 30% proteine și 70% vegetale;
-alimentele trebuie să fie proaspete și fără conservanți;
-consumul a cel puțin 2 litri de apă pe zi;
-eliminarea alimentelor de tip fast-food;
-consumul de vitaminte și minerale va proteja funcțiile hepatice;
-renunțarea la cafea;
-trebuie să evitați: sarea de bucătărie, alcoolul, zahărul, îndulcitorii artificiali;
– multe exerciții fizice;
– somn calitativ (orele 22:00 – 07:00).
Însă trebui să precizez care sunt și categoriile de persoane, care ar trebui să se abțină de la orice formă de detoxifiere:
- femeile însărcinate sau cele care alaptează;
- persoanele care suferă de anemie (deficit de Fe++);
- pacienții cu patologii tiroidiene, gastrice, renale, diabet sau cancer;
- persoanelor care manifestă tulburari de alimentație și nu au un diagnostic cert stabilit;
- persoanelor cu boli genetice.
Decizia utilității individuale a detoxifierii vă aparține în concordanță cu recomandările medicului personal sau al unui nutriționist calificat.
Eu am obținut calificarea de nutriționist, frecventând cursurile din România, iar într-un timp foarte scurt am reușit să schimb și să ajut clienții mei să își înțeleagă organismul și să aleagă o alimentație, precum și o detoxifiere corectă. De asemenea, am studii în medicina generală, licențiată în medicina de familie la USMF ”Nicolae Testemițeanu”, ceea ce înseamnă că pot analiza situația Dvs. și din perspectiva unui medic.
Aveți grijă de voi și vă aștept la consultații!
Doctorul de încredere în menținerea sănătății și frumuseții – Marina Braniște.