E sezonul lor, deci ai undă verde la roșii!


Roșia este o legumă sănătoasă, cu o valoare nutritivă mare și, mai ales, un bun antioxidant. Roșia luptă împotriva infecțiilor și menține inima tânără.
Un aliment foarte gustos, roșia este bună și pentru întărirea organismului uman. Are numeroase proprietăți, este bogată în săruri alcaline, reduce concentrația de uree, combate constipația – licopenul este direct responsabil, și elimină intestinul de reziduuri. Se spune că o moleculă de licopen are puterea de a distruge 13 rădăcini de viruși ce provoacă cancerul.

Are o mulțime de beneficii asupra pielii menținând-o elastică și fină. Medicii recomandă consumul unei roșii pe zi pentru a avea o piele sănătoasă, o inimă puternică şi doza necesară de vitamina C.

Beneficiile roșiilor

– Menținerea sănătății pielii

Roșiile ajută pielea să își mențină aspectul estetic. Beta carotenul din aceste legume, regăsit și în alte legume precum morcovii sau cartofii dulci, au o acțiune protectoare asupra pielii, în fața acțiunii nocive a radiațiilor UV. De asemenea, licopenul, care se conține în roșii, încetinește procesul de îmbătrânire a pielii și reduce riscul apariției cancerului cutanat.

– Întărirea oaselor

Vitamina K și Calciul, doi nutrienți furnizați de roșii, sunt excelenții factori de fortificare și regenerare a țesutului osos. Licopenul din roșii s-a dovedit util în îmbunătățirea masei osoase, aceasta fiind o cale excelentă de prevenire a osteoporozei.

– Reducerea riscului de cancer

La fel, antioxidantul important din roșii, licopenul, a fost asociat în cadrul mai multor studii de specialitate cu un risc redus de debut al cancerului de prostată, cancerului cervical, cancerului oral, cancerului faringian și esofagian, cancerului de stomac, de colon, rectal, de prostată și ovarian. Antioxidanții din roșii, în special vitaminele A și C, combat daunele produse de radicalii liberi asupra celulelor sănătoase ale organismului.

– Reglarea nivelului glicemiei în sânge

Roșiile sunt o sursă bogată în crom, mineral care reglează nivelul glicemic în sânge și inhibă pofta de alimente dulci.

– Îmbunătățirea vederii

Vitamina A din roșii poate să îmbunătățească acuratețea vederii și să prevină afecțiunile văzului. Un demers științific de specialitate a demonstrat că un consum regulat de roșii reduce riscul apariției degenerării maculare, o afecțiune gravă și ireversibilă a ochilor.

– Menținerea sănătății părului

Întrucât furnizează cantități semnificative de vitamina A, roșiile sunt responsabile și pentru menținerea sănătății părului, ajutând podoaba capilară să rămână rezistentă și strălucitoare.

– Prevenirea afecțiunilor renale și biliare

Medicii au descoperit o legătură directă între consumul de roșii și susceptibilitatea redusă de a dezvolta pietre la rinichi și calculi biliari, în special dacă roșiile sunt consumate fără semințe.

– Reducerea intensității durerilor cronice

Persoanele care suferă de dureri cronice recurente produse de boli precum artrita, își pot găsi alinarea consumând roșii în fiecare zi. Bioflavonoizii și carotenoidele din aceste legume sunt agenți anti-inflamatori eficienți, acționând ca analgezice naturale.

– Pierderea excesului de kilograme

Întrucât conțin o cantitate mare de fibre și apă, roșiile participă și la pierderea excesului ponderal, cu atât mai mult cu cât sunt sărace în grăsimi saturate și calorii. Astfel, ele induc rapid senzația de sațietate și îmbunătățesc digestia, contribuind la detoxifierea organismului prin lichidele pe care le furnizează. În plus, roșiile stimulează producția hormonului numit leptina, responsabil de controlul apetitului, reglarea metabolismului și reducerea greutății corporale excedentare.

Să aveți poftă!

Rosii

Leave a Reply

Salut!